Monday, 18 May 2009

Day Four 040509 : From Oswestry to Snowdon Part 1

Peta perjalanan dari Travelodge Oswestry menuju ke Snowdon.
(menggunakan google maps)

Perjalanan ini dijangkakan memakan masa 1 jam 20 minit.. tetapi seperti biasa kami mengambil masa lebih daripada itu... kerana beberapa kali berhenti untuk menikmati pemandangan yang sungguh mengkagumkan...di sepanjang laluan kami..

Cuaca pada hari itu sebenarnya tidak berapa baik..hujan sahaja..tapi itu semua bukan halangan untuk kami meneruskan apa yang telah direncanakan.

Gambar pertama, menunjukkan ketika masih di tempat letak kereta di Travelodge Oswestry, sebelum perjalanan dimulakan..

...diikuti gambar ketika kami berhenti buat pertama kali ketika melalui kawasan 'countryside' untuk membolehkan semua melihat dengan jelas..kambing biri-biri... lembu.. juga kawasan ladang...Malangnya, tidak dapat singgah lebih lama kerana hujan mulai turun..maka, kami bergerak meneruskan perjalanan..( suami tersayang masih sempat bergambar dengan berlatarkan padang ragut bersama kambing biri-biri..)

Gambar-gambar lain pula ..untuk perhentian berikutnya..hanya di tepi jalan yang mempunyai ruang memberhentikan kereta.. Kami berhenti untuk sama-sama menikmati pemandangan yang begitu indah... (pada mata kami di waktu itu..) Cuaca?.. sangat sejuk..kerana tiada sinaran matahari..hanya titisan air hujan dan awan yang kelabu... suhu ? ...ssssejukkkkk.

Suami tersayang sekali lagi sempat bergambar.. dengan berlatarkan pemandangan pilihannya..untuk dikongsi bersama..( waktu ini anak-anak ,kecuali yang bongsu hanya berada di dalam kereta..mereka enggan turun dari kereta...leka bermain..)

... cantik tak..?

Gambar lembu-lembu Wales yang sedang meragut sarapan pagi mereka... di rumput yang segar menghijau..dan berdekatan dengan anak sungai yang jerneh airnya.. juga mengalir perlahan... di celah-celah kawasan berbatu..

Berdiri di lokasi yang sama... tetapi memandang jauh ke sebelah kanan pula...
Apa pendapat anda?

Cantikkan..?

Gambar ini pula apabila kami berhenti untuk kali ketiga tatkala
melalui '
historic route'..jalannya kecil sahaja..untuk dua hala..seperti dilereng-lereng bukit...

..Sambil memandu ..suami juga mahu menikmati pemandangan yang dilaluinya..Justeru, jumpa sahaja tempat yang boleh memberhentikan kereta serta mempunyai pemandangan yang menarik..kami pun berhenti lagi..

Bukan setakat keluarga daripada Malaysia.. terpegun dengan keindahan semulajadi tempat ini.. kami juga sama sahaja. Semuanya menghijau...dan nampak segar..
.
Gambar ini diambil dikawasan berdekatan...
nampak menarik pula bunga berwarna ungu..yang tumbuh meliar ini..

..dari celah-celah pokok..kelihatan pula kawasan ini... juga nampak menarik..


... Apa pendapat anda tentang ini pula..?
Juga diambil di kawasan yang sama cuma daripada sudut yang berbeza..

...yang menarik tentang pemandangan ini..adalah sungai kecil yang mengalir...
banyak juga..saya jumpa sungai seumpama ini..di kawasan-kawasan seumpama ini..
semuanya jernih airnya..dengan berbatu bulat-bulat..mengalir perlahan...
dan tidak lebar..rasanya boleh dilangkah sahaja..
.

Tiga gambar kecil...gambar suami , abah, mak dan adik-adik... semuanya diambil di tempat perhentian kami kali keempat... waktu ini..hujan baru sahaja berhenti...tempat ini juga menawarkan pemandangan yang mengkagumkan kami..

..gambar-gambar lain..diambil di persinggahan kami yang ketiga...

..gambar yang diambil dari tempat persinggahan yang keempat...
Lihatlah sendiri..
..Indah sungguh ciptaan Allah ini..

.. gambar di tempat yang sama...

... juga berdiri di tempat yang sama...
Sejauh-jauh mata memandang... rupanya ada penempatan kecil..
hmm...nampak tenang sahaja kawasan ini kan?

Gambar yang sama seperti di atas , cuma dengan pendekatan berbeza...
juga untuk dikongsi bersama..

... ini kami berhenti lagi untuk kali kelima.. di kawasan bandar kecil.. nampak tradisional..(kecuali kawasan ini.., tentunya).. tak pasti apa nama pekan ini..hanya jumpa papan kenyataan yang mencatatkan ' Gwlad Glyndwr Country' ( 2 perkataan di depan itu dalam bahasa Welsh, saya sendiri tidak tahu menyebutnya..).

Kami berhenti di sini agak lama..hampir 30 minit..atau mungkin lebih..kerana masing-masing ingin singgah ke tandas.

..Suami tersayang sempat juga bergambar di hadapan tandas awam yang canggih..berbanding dengan keadaan pekan ini...dan pastinya berbayar..Dan tandas ini merupakan Loo of the Year 2009 ...'National Winner Wales..Public Toilet Entries,..memang class..tandasnya..

..gambar-gambar lain..pula diambil di berdekatan bangunan serta kawasan tandas tersebut... hmmm..(kawasan tandas pun menarik...hish..hish..)

Whoops..cuaca waktu itu..baru reda hujannya...dan suhunya tersangat la...dingin...terutama apabila sesekali angin bertiup...dan sebaik sahaja kami ingin bergerak..meneruskan perjalanan...hujan pun turun semula...

No comments: